OBS Beukenlaan
Image default
Hobby en vrije tijd

Waar kan je een weckpotje allemaal voor gebruiken?

Een weckpotje is een pot gemaakt van glas met een deksel. Wat een weckpotje bijzonder maakt zijn de rubberen ringen waarmee de pot wordt dichtgemaakt. Deze rubberen ringen zorgen voor een luchtdichte pot. Weckpotjes zijn erg populair, omdat je ze voor veel verschillende dingen kan gebruiken. Zo zijn ze te gebruiken voor voedsel en decoratie. Dit wordt hieronder verder verteld.   

Voedsel

De weckpot is bedoeld om voedsel in te bewaren. Door de rubberen ringen en de luchtdichtheid van de pot zorgt dit voor langer vers blijven van bepaalde producten. Dit betekent ook dat de smaak van de producten niet verloren gaat. Producten die je in deze pot kunnen doen zijn bijvoorbeeld: groenten, koffie, suiker, sausen en brood. Zuivelproducten kan je beter niet in een weckpotje doen. Een weckpot wordt door deze mogelijkheden ook wel een voorraad pot genoemd. Door je voedsel in deze potten te verzamelen zorg je daarnaast ook voor een opgeruimde keuken. Daarbij kan een weckpotje ook voor een duidelijke overzicht zorgen, door bijvoorbeeld labels op de weckpotjes te plaatsen. Dit is vooral handig als je verschillende soorten van een product hebt. Denk bijvoorbeeld aan aardbeienjam en abrikozenjam of aan heidehoning en lindehoning.   

Decoratie

Zoals eerder al besproken is een weckpotje bedoeld om voedsel in te bewaren, dit is niet alles wat je kan. Zo worden veel weckpotjes ook gebruikt voor decoratie. Dit is een van de redenen dat weckpotjes kopen zo populair is. De potjes geven ten eerste een bepaalde uitstraling mee. Dit kan ook met voedsel. Door verschillende spullen zoals voedsel, planten of andere producten in de potjes te doen, kan je een speelse sfeer creëren in bijvoorbeeld de woonkamer. Kleine of mini plantjes zijn ook perfect voor weckpotjes. Deze plantjes kan je dan mooi op vensterbanken of op planken in je huis zetten voor meer sfeer. Je kunt de weckpotjes ook gebruiken als lichtbronnen. Zo kan je er voor kiezen om bepaalde lampjes in de potjes te doen maar kan je ook waxinelichtjes plaatsen in het potje. Al deze opties zijn vooral voor decoratie van de desbetreffende ruimte. Zo kan je ook een kerstdecoratie in een weckpotje plaatsen of kan je je eigen creatie maken voor in een weckpotje. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor het gebruik van weckpotjes.

Aanschaffen weckpotjes

Ben je enthousiast geworden en zou je graag een potje willen kopen, dan moet je op bepaalde dingen letten. Er zijn verschillende partijen die weckpotjes aanbieden in verschillende soorten en groottes. Je hoeft de weckpotjes daar niet te kopen die kan je ook krijgen door producten te kopen in de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan honing of jam. Deze twee producten zitten ook vaak in een weckpotje in de supermarkt. Als je deze goed schoonmaakt kun je die ook goed gebruiken. Als je er voor kiest om een weckpotje te kopen moet je goed kijken naar de sluiting van de pot. Er zijn verschillende keuzes voor sluitingen. Succes bij het uitkiezen van jou weckpotje en hopelijk kan je net als veel anderen ook iets toevoegen aan je keuken of woonkamer.