OBS Beukenlaan
Image default
Hobby en vrije tijd

Voordelig een vaarbewijs behalen? Profiteer nu!

Vaarbewijs 1 of 2 behalen? Volg een goede cursus!

Een vaarbewijs behalen kan tegenwoordig snel en voordelig. Voor minder dan 200 euro kun je tegenwoordig vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 halen. Het eerstgenoemde vaarbewijs behalen is handig als je een eigen motorboot of een zeilschip hebt en recreatief wilt varen. Vaarbewijs 2 gaat nog een stapje verder en biedt je het recht om ook op grotere (internationale) wateren, zoals rivieren als de Oosterschelde of Rijn, en op zee, zoals de Waddenzee of Noordzee, te mogen varen. Maar wat is precies het belang van vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 halen? Welke voordelen heeft een vaarbewijs?

 

Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2

Het vaarbewijs behalen van categorie 1, Vaarbewijs 1 genoemd, is verplicht als je boten wilt besturen die harder varen dan 20 km/u. Verder is het verplicht om Vaarbewijs 1 te halen als jouw vaartuig 15 meter of langer is. een vaarbewijs behalen is dus niet verplicht als je een jacht hebt dat van 12 meter lengte, die niet harder kan dan 18 km/u. Opletten geblazen is het echter wel wanneer je een speedboot, jetski of motorboot hebt: deze varen namelijk al snel harder dan 20 km/u. Het examen voor Vaarbewijs 1 bestaat uit zo’n 40 vragen, waarvan je minimaal 70 procent goed moet beantwoorden.
Als je op groot open water wilt varen of op internationale wateren, denk aan de Noordzee, Westerschelde, de Dollard of de Waddenzee, dan is een Vaarbewijs 2 verplicht. De toetsing van Vaarbewijs 2 bevat 23 meerkeuzevragen, waarvan 7/10e goed moet zijn.

Meld je nu aan voor een vaarbewijscursus

Ook voordelig Vaarbewijs 1 of Vaarbewijs 2 halen? Meld je dan nu online aan via de website van De Randmeren met  cursus met examen!