OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Zakelijke hypotheek aanvragen

Wat is een zakelijk hypotheek?

Als u van plan bent een bedrijfspand te kopen met of zonder woonruimte komt u waarschijnlijk snel bij een zakelijke hypotheek. Speciaal voor ondernemers is een zakelijke hypotheek perfeect. Dit is dus simpelweg een hypotheek op een bedrijfspand, wel kent zo’n hypotheek enkele verschillen ten opzichte van een ‘normale’ hypotheek deze gaan we u in dit artikel uitleggen. Een groot verschil tussen een hypotheek op een huis, en die van een bedrijfspand, zijn de beperkte mogelijkheden bij een zakelijk hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek kom bijna niet meer voor. De banken zijn hier erg voorzichtig mee omdat het risico bij zakelijke hypotheken voor banken een stuk hoger zijn. Ook is de looptijd van een zakelijke hypotheek een stuk korter (20-25 jaar) ten opzichte van een hypotheek op een woonhuis (rond de 30 jaar). 

 

Looptijd zakelijke hypotheek

Een zakelijke hypotheek sluit u in de meeste gevallen af voor 20 tot 25 jaar. In deze termijn moet de hypotheek zijn afgelost en de rente zijn betaald. Als u een hypotheek niet afsluit om te kopen, maar juist om te verbouwen, dan is de looptijd een stuk korter, gemiddeld ongeveer 10 jaar.

Annuïteiten- of lineaire hypotheek

Zoals al eerder aangegeven zijn de mogelijkheden bij een zakelijk hypotheek beperkter dan bij een hypotheek op een woning. Een aflossingsvrije hypotheek komt bijna niet meer voor maar het afsluiten van de volgende hypotheken is vaak nog wel mogelijk. Annuïteitenhypotheek: Bij deze hypotheek vorm blijft het bedrag dat je maandelijks aflost en de rente hierop de gehele looptijd hetzelfde. Lineare hypotheek: Bij deze hypotheek vorm blijft het bedrag dat u aflost ook gelijk maar daalt de rente gedurende de looptijd. Hierdoor dalen de kosten op den duur.

Aflossing bedrijfspand

Bij een hypotheek op een woning is het vaak niet mogelijk om boetevrij af te lossen. Bij een zakelijk hypotheek is dit wel mogelijk. Aflossen mag wanneer de verkoop van het bedrijfspand een gevolg is van het stoppen van uw onderneming, wijzigingen binnen het bedrijf of wanneer een bedrijf gaat fuseren. Als uw bedrijf echter groter wordt en u hierdoor een groter bedrijfspand nodig heeft, moet u vrijwel altijd boeterente betalen.

Hogere kosten

Een zakelijke hypotheek is vaak een stukje duurder dan een hypotheek op een woning. De bank zal bij het afsluiten van een zakelijk hypotheek beoordelen of u kunt voldoen aan de betaalverplichtingen. Bij deze beoordeling kijken de geldverstrekkers vaak naar het aantal jaar dat u onderneming operatief is, of er een financiële buffer aanwezig is en de kennis die binnen het bedrijf. Op al deze factoren berekent de geldverstrekker een risico-opslag die bij de basisrente op komt. Een succesvol bedrijf dat al jaren actief is betaald veelal minder risico-opslag dan een startup.

Financiering van een bedrijfspand

Grote banken veranderen continu hun voorwaarden, bij veel banken is het op dit moment mogelijk om een maximum van 70% van uw bedrijfspand te financieren. De rest van het koopbedrag moet dus zelf gefinancierd worden. Niet alle banken hebben zulke scherpe voorwaardes, maar elke bank kijkt wel naar de kansen van het bedrijf en de inbreng van eigen geld.

Overige kosten bij een zakelijke hypotheek

Een bedrijfspand kopen brengt ook andere kosten met zich mee. Hieronder vallen onder andere de WOZ-belasting, onderhoud van het pand en verzekeringen. Denk hierover goed na voor het afsluiten van een zakelijke hypotheek. Conclusie Bij elke financiele keuze die u maakt binnen uw bedrijf is het van belang dat u zich goed inleest en informeert over de mogelijkheden. Bij een zakelijk hypotheek is dit niet anders. Vaan zijn financiele producten zoals deze voor de geldverstrekker niet compleet zonder risico waardoor voor uw bedrijf een hogere rente word gerekend (de zo genoemde risico-opslag). Ook is de looptijd vaak een stuk korter en moeten de overige kosten zeker niet vergeten worden. Wij wensen u veel succes bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek.

 

https://hypotheekberekenen.nl/tips-en-vragen/hypotheek-berekenen-bedrijfspand